Agenda

Programma 2017

27 september: Maaike Dicke over Suso Cecchi d’Amico
19 oktober: Mauro Poma over het Colosseum
November: Eric Voerman over de Italiaanse                    autoindustrie (precieze datum volgt)
12 december: Sible de Blaauw over de Friezenkerk in      Rome
 

Op dit moment heeft Dante Alighieri Groningen een zomerstop. In september zullen de activiteiten, zowel de lezingen als de films in samenwerking met het Forum Groningen, hervat worden. Meer informatie volgt.
Buone vacanze!

 

 

———————-Archief ———————-

Paolo Giuseppin presenteert Carissimo figlio

Op dinsdag 30 mei organiseert Boekhandel Godert Walter in samenwerking met de Dante Alighieri Groningen een avond rond de schrijver Paolo Giuseppin. Recent bracht hij het boek Carissimo figlio, Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan uit. De avond begint om 20.00 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering is gewenst: in de winkel, telefonisch op 050 312 25 23 of per mail op info@godertwalter.nl.

Carissimo figlio, Het oorlogsverhaal van een Haagse Italiaan, is het waargebeurde verhaal van Giuseppin’s vader Enrico.  In 1942 wordt Enrico opgeroepen voor de Italiaanse militaire dienst. Samen met enkele Haagse Italiaanse vrienden vertrekt hij daarvoor naar Italië. Twee van hen zullen nooit meer terugkeren. Meerdere malen ontsnapt hij aan arrestatie en de dood. Het zijn niet zozeer de gebeurtenissen die dit verhaal zo aansprekend maken, maar veel meer de gevoelens van Enrico aan het oostfront en die van zijn familie aan het thuisfront. Gevoelens die in de brieven naar elkaar worden geuit. Dat is opmerkelijk want het tonen van emoties is in de familie niet gebruikelijk, zeker niet schriftelijk.De auteur Paolo Giuseppin (Den Haag, 1949) is derde generatie migrant van Italiaanse origine. Hij volgde tal van opleidingen, had zeer verschillende werkervaringen en bekleedde meerdere maatschappelijke nevenfuncties. Zo was hij exportmanager, maatschappelijk werker voor Italiaanse werknemers in de regio Den Haag en in de avonduren studeerde hij rechten. Na zijn studie was hij 25 jaar lang senior opleidingsmanager migratierecht bij een juridisch opleidingsinstituut en geruime tijd tevens hoofdredacteur van het tijdschrift Migrantenrecht. Door zijn werk met en voor migranten heeft hij de wereld van de migranten goed leren kennen.
Datum: dinsdag 30 mei
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Entree: € 2,50
Adres: Boekhandel Godert Walter, Oude Ebbingestraat 53, 9712 HC Groningen
 —————————

1001 Italianen: vijf eeuwen migratie in de Nederlanden

door drs. Daniela Tasca

Al eeuwenlang komen Italianen naar Nederland. Als bankiers, kunstenaars, instrumentmakers, maar ook als schoorsteenvegers, stucwerkers, terazzowerkers, ijsmakers en pizzabakkers. De kernvragen die Daniela’s zich stelt zijn: hoe verging het de Nederlandse Italianen en hun nazaten, wat bindt hen aan ons land en wat is hun bijdrage aan de Nederlandse cultuur. Daniela dook in de literatuur en de archieven, zowel openbare als privé archieven. Ook interviewde zij Italiaanse Nederlanders. Zo komt ze tot een genuanceerd beeld van een diverse gemeenschap, gehecht aan de eigen identiteit, maar ook flexibel genoeg om geïntegreerd te zijn.

Over de spreekster: Daniela is documentairemaker, publicist en projectleider van cultuurhistorische projecten. Op haar tweeëntwintigste verliet zij Palermo voor een uitwisseling aan de Erasmusuniversiteit. Het plan was drie maand te blijven, maar dat pakte anders uit. Nu woont zij al weer vijfentwintig jaar in Nederland en plannen voor de toekomst zijn er genoeg.

We hopen velen van u te zien en als u vermoedt dat familieleden of vrienden geïnteresseerd zijn dan zijn zij hartelijk welkom op deze avond waarmee we de eerste helft van het seizoen afsluiten.

Datum: vrijdag 12 mei 2017
Plaats: Munnikeholm 4 Groningen
Aanvang: 19.30 uur

————————————-

Film: Fai bei sogni
In samenwerking met het Groninger Forum

De film draait op 10 april om 19.00 uur en wordt geïntroduceerd door video-editor en docent Italiaans Vincenzo Tabacco. Dante-leden krijgen korting op vertoon van de tessera. Het is aan te raden om van te voren te reserveren bij het Forum, zodat u sowieso een plekje heeft. Zie voor meer informatie ook de website van het Forum.

Turijn, 1969. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door de raadselachtige dood van zijn moeder. ‘Een plotse hartaanval’, zo drukt zijn afstandelijke vader hem op het hart. Massimo gelooft het niet en weigert het verlies te aanvaarden. Hij vindt enkel troost in zijn pas ontdekte liefde voor voetbal. Jaren later, in de jaren negentig, treffen we Massimo aan als een succesvolle journalist bij de Italiaanse krant La Stampa, maar de tijd heeft niet alle wonden geheeld. Als een zekere Giovanni Athos hem een breaking story aanbiedt, wordt hij van de sportredactie gepromoveerd om over de oorlog in Sarajevo te berichten, waar hij last krijgt van paniekaanvallen. Terug thuis in Turijn ziet hij zich gedwongen om het appartement van zijn ouders te verkopen, wat pijnlijke herinneringen doet bovendrijven. Enig lichtpuntje in de miserie: zijn begripvolle en sympathieke dokter Elisa. Kan zij hem helpen om weer open te bloeien en de waarheid onder ogen te zien? Dit bitterzoete drama is gebaseerd op de autobiografische bestseller van journalist Massimo Gramellini, de adjunct-hoofdredacteur van La Stampa.

————————————–

Arm en rijk – op reis door Apulië en Basilicata

Lezing door drs. Gregor Dijkhuis

Apulië en Basilicata , in de laars van Italië, zijn vaak ook letterlijk beschouwd en behandeld als achtergebleven. Dat begint al met de Romeinen, voor wie Brindisium het einde van de Via Appia is – en alleen van belang als de meest zuidelijke haven. De strategische ligging van de havensteden aan de Adriatische Zee is ook voor de Byzantijnen het belangrijkste motief om zo lang mogelijk weerstand te bieden aan de Normandiërs, die vanaf het jaar 1000 naar deze streken trekken. Onder de heerschappij van de Normandiërs en de Hohenstaufen bloeit de regio krachtig op, en wordt een belangrijk economisch en politiek centrum van het Koninkrijk Sicilië van de 12e en 13e eeuw.

Dit gedeelte van de Mezzogiorno staat centraal in de lezing van donderdag 6 april. U wordt meegenomen in het kielzog van de Normandiërs, en maakt in woord en beeld een reis door Apulië en Basilicata, langs hoogtepunten van historisch, cultureel en artistiek belang.

Ook de keerzijde van de streek komt uitgebreid besproken: eeuwenlange onverschilligheid en economische achterstelling hebben diepe sporen achtergelaten. Tot ver in de 20e eeuw behoorde dit gedeelte van Zuid-Italië tot de armste, meest miserabele gebieden van Europa. Met alle gevolgen van dien, zoals een onthutsende groei van de maffia.

Over de spreker: Gregor Dijkhuis is een kenner van de Hoge Middeleeuwen. Hij geeft voordrachten en cursussen over cultuurhistorische onderwerpen, zie www.stupormundi.net

Datum: donderdag 6 april
Plaats: Munnikeholm 4 Groningen
Aanvang: 19.30 uur

Introducees zijn welkom, zij betalen drie euro.

Benefiet diner – Cena di beneficenza

Het Benefietdiner is inmiddels uitverkocht! Wel blijft het uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v.  Amatrice.
La cena di Beneficenza è tutto esaurito. Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice.

Dante Alighieri Groningen organiseert in samenwerking met Met Tien aan tafel (Tineke Stofkoper) een benefietdiner t.b.v. de wederopbouw van de Orsini fontein te Amatrice.
Het 4-gangendiner à €35,00 per persoon (inclusief 1 consumptie), waarvan de netto opbrengsten naar het goede doel gaan, zal gehouden worden op donderdag 2 maart om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30), locatie: Munnikeholm 4, Groningen, ingang achterom.
Uw reservering is definitief wanneer het beoogde bedrag is overgeschreven naar het volgende rekeningnr. NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v. Benefietdiner Amatrice, uw naam en aantal personen.
Hoewel we natuurlijk zo veel mogelijk mensen willen ontvangen is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus heeft u uw hart verloren aan Italië en wilt u uw steentje bijdragen, reserveer dan op tijd.339301-thumb-full-zonarossaamtrice
Heeft u vragen m.b.t. het diner of zit u met een allergie, dan kunt u zich richten tot Tineke Stofkoper van Met Tien aan tafel op het nummer 0622435645 of per mail naar mettienaantafel@gmail.com.

 

La Dante Alighieri Groningen organizza in collaborazione con Met Tien aan tafel (gestita da Tineke Stofkoper, a sua volta socia della Dante Alighieri) una cena di beneficenza per raccogliere fondi per la ricostruzione della fontana degli Orsini ad Amatrice.
La cena di 4 portate al costo di €35,00 (una bevanda inclusa) si terrà giovedì 2 marzo alle 19.00 all’indirizzo Munnikeholm 4, Groningen, (ingresso sul retro, a partire dalle 18.30).
La vostra prenotazione sarà definitiva quando l’importo sarà stato accreditato sul conto corrente:NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Cena di Beneficenza Amatrice, il vostro nome e il numero di presenti.
Ovviamente vogliamo accogliere il maggior numero di persone possibile ma il numero dei posti è limitato. Di conseguenza, se volete partecipare e contribuire così alla ricostruzione della fontana, vi chiediamo  cortesemente di prenotare in tempo.
Per ulteriori informazioni o se volete farci sapere le vostre eventuali allergie alimentari, potete rivolgervi a Tineke Stofkoper di Met Tien aan tafel, al numero 0622435645 o tramite e-mail a mettienaantafel@gmail.com. Grazie di cuore!

 

Het Benefietdiner is inmiddels uitverkocht! Wel blijft het uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v.  Amatrice.
La cena di Beneficenza è tutto esaurito. Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice.

Zoektocht naar John Hawkwood

door Remco Ekkers

Poëtisch verslag van een speurtocht naar de legendarische John Hawkwood, gewild vechtjas op de Italiaanse slagvelden van de 14e eeuw.
John Hawkwood was volgens overlevering de zoon van een looier uit Essex. Hij vocht in de Honderdjarige Oorlog in Frankrijk en later voor de stadstaten Milaan en Pisa en ook voor de paus. Hij was een vermaard condottiere die vocht voor – veel- geld. Eens ontmoette hij twee monniken die hem vrede toewensten. Zijn antwoord was: ‘En moge God jullie aalmoezen doen verdwijnen’. ‘Waarom’ zeiden de monniken ‘zo onvriendelijk na onze groet?’ ‘Wel’ zei Hawkwood, ‘ik betaal jullie met gelijke munt. Want de vrede zal mij laten sterven van de honger’.
Paolo Uccello vereeuwigde hem op een fresco in de dom van Florence.

Over Remco Ekkers: hij groeide op in Den Helder en studeerde Nederlands in Groningen. Van zijn hand verschenen meer dan tien dichtbundels. In 2012 werd Ekkers de Hofvijver poëzieprijs toegekend.

Datum: 1 maart 2017
Plaats: Munnekeholm 4, Groningen
Aanvang: 19.30 uur

 

 

Film: I pugni in tasca
In samenwerking met het Groninger Forum

 

De film draait op 13 februari om 19.00 uur en wordt geïntroduceerd door video-editor en docent Italiaans Vincenzo Tabacco. Dante-leden krijgen korting op vertoon van de tessera. Het is aan te raden om van te voren te reserveren bij het Forum, zodat u sowieso een plekje heeft. Zie voor meer informatie ook de website van het Forum.

 

Een zus en drie broers wonen bij hun blinde moeder in een Italiaanse villa. Drie van de vier lijden aan epilepsie, de oudste zoon Augusto niet. Hij is de enige kostwinner van de familie. Een van de broers, Alessandro, besluit dat Augusto z’n eigen leven kan gaan leiden als hij eenmaal verlost is van zijn moeder en de andere kinderen. Om dat doel te bereiken neemt Alessandro een aantal drastische maatregelen. I pugni in tasca was in 1965 de sterke debuutfilm van Bellocchio met daarin muziek van Ennio Morricone (Once upon a time in the west). Door de koele stijl, schokkende perversiteit en galgenhumor was de film destijds een doorn in het oog van hen die de burgerlijke familiewaarden en de katholieke moraal aanhingen. Een waarlijk uniek werk dat nog steeds beschouwd wordt als een van de grootste wapenfeiten van de Italiaanse cinema.

 

 

 

Jaarvergadering

Op 1 februari 2017 vindt de jaarvergadering plaats. Als bestuur zullen wij verslag doen van het afgelopen jaar en graag horen wij daarbij de mening van de leden. Aansluitend zal er een gemeenschappelijke maaltijd en een voordracht verzorgd worden door het echtpaar Rolf en Inge Smit. Zij bezitten een Bed&Breakfast in Apulië en verzorgen reizen naar dit gebied, maar ook naar andere gebieden in Italië. De voordracht zal gehouden worden door de classicus drs. Rolf Smit en zal gaan over de verborgen schatten van Le Marche.

Graag uiterlijk een week van te voren opgeven via dantegroningen@gmail.com of telefonisch bij
Lies Ast 050-3142202.

Datum: Woensdag 1 februari 2017
Locatie: Munnikeholm 4, Groningen
Aanvang: 17.30 uur
Kosten: 25 euro p. p.

———————————————————-

‘Zo ging in vervulling…’
Bijbelse geschiedenis gespiegeld en bespiegeld in schilderingen van Piero della Francesca

Lezing door dr. Jan L. de Jong Georganiseerd in samenwerking met Studievereniging Meander Kerstmis is tegenwoordig een feest van lekker eten, familie en vrienden, en als het een beetje meezit: sneeuw. De religieuze oorsprong van het feest is grotendeels uit zicht geraakt. In vroeger eeuwen ervoer men Kerstfeest heel anders. Men zag er een teken in van Gods sturende hand in de loop van de geschiedenis, net zo goed als men meende dat God ook op veel andere momenten ingreep in de geschiedenis.  Hoe precies beschouwde men de geschiedenis, uit de tijd van de Bijbel en daarna? Op die vraag proberen we een antwoord te geven aan de hand van Piero della Francesca’s beroemde schilderingen uit omstreeks 1450, in de kerk van San Francesco in Arezzo. Wat zal blijken is dat men (Bijbelse) geschiedenis niet simpelweg beschouwde als verleden tijd, maar als een voorbode van de toekomst. De schilder Piero della Francesca (±1415-1492) behoorde tot de beroemdste kunstenaars van zijn tijd. Hij werkte in opdracht van de paus in Rome en aan de hoven van diverse machthebbers in midden Italië, zoals Rimini en Urbino. Na zijn leven raakte zijn werk grotendeels in vergetelheid, maar in de 20ste eeuw ontving het een nieuwe waardering, doordat men er overeenkomsten met moderne kunststromingen als het kubisme in zag. Tegenwoordig beschouwt men Piero als één van de grootste schilders van de Italiaanse Renaissance. Voor wie en wanneer hij de schilderingen maakte in de kerk van San Francesco, zijn grootste werk, is onbekend. Over onze spreker: Jan L. de Jong studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Leiden en promoveerde daar in 1987. Sindsdien is hij verbonden aan de afdeling Kunst- en Architectuurgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft vooral gepubliceerd over Italiaanse kunstwerken uit de Renaissance. Zijn belangstelling richt zich nu vooral op grafmonumenten.

Datum: donderdag 8 december Plaats: Instituut voor Kunstgeschiedenis, Oude Boteringestraat 34, Groningen Aanvang: 19.30 uur

 

 ————————————————————————————————————–

Alma Tadema-tentoonstelling in het Fries Museum

Al eerder hebben we jullie laten weten dat wij geld willen verzamelen voor hulp aan het zo zwaar gehavende Amatrice.  Wij hebben een aantal activiteiten bedacht die geld moeten opbrengen. De eerste is een bezoek aan de expositie Alma Tadema in het Fries Museum. Marlies Stoter, conservatrice en mede samensteller van de tentoonstelling is bereid gevonden speciaal voor ons een inleiding te houden. Wie een museumkaart heeft betaalt drie euro, de lezing kost 5 euro en dit bedrag is dus bestemd voor Amatrice.

Over Lourens Alma Tadema: deze in Dronrijp geboren kunstenaar was omstreeks 1900 een grote beroemdheid in Londen. Zijn weelderige schilderijen met voorstellingen uit de oudheid roepen een verfijnde Fin de siècle sfeer op met grote aandacht voor stofuitdrukking en archeologische bijzonderheden.
Fries Museum Wilhelminaplein 92 Leeuwarden Donderdag 15 december Aanvang 15.30 uur.

     ———————————————————————————————————————-

Oriana Fallaci

Vraag iemand buiten Italië om de namen van de meest beroemde Italiaanse vrouwen. Waarschijnlijk zullen velen Sophia Loren noemen, maar als je om een andere naam vraagt zal dikwijls de naam van Oriana Fallaci vallen. Een vrouw, in haar laatste levensjaren begiftigd met een wilskracht en waarheidsliefde van Danteske afmetingen. Zij had al een naam verworven met haar afkeer van de islamisering van de westerse wereld, terwijl haar werk als schrijfster en journaliste in de schaduw bleef. Moeilijk te temmen, heeft zij leiders als Castro, Khomeini, Kadaffi, Arafat en Kissinger geïnterviewd. Met haar nietsontziende zoektocht naar de waarheid heeft zij hen beslist flinke buikpijn bezorgd, zoals Henry Kissinger inderdaad opbiechtte. Deze voordracht is een poging een objectieve beschrijving te geven van deze reuzin van de Italiaanse en zelfs de mondiale cultuur, zelf maar een meter en zesenvijftig centimeter hoog. Luigi Barone, een goede bekende van ons comitato werd in 1947 in Venetië geboren en woont sinds 1969 in Nederland. Na werkzaam te zijn geweest bij de ABN en het Registro Italiano Navale te Rotterdam, trad hij in 1987 in dienst bij het Consulaat-Generaal te Rotterdam, waar hij o.a. bijstand aan Italiaanse burgers voor arbeids- en sociale problemen gaf. Vanaf 1998 tot 2014 was hij werkzaam bij de Italiaanse ambassade als vertaler en later informaticus. Hij is tevens beëdigd vertaler (website: www.i-amplus.com). Zijn persoonlijke interesse gaat uit naar geschiedenis, fotografie, modelbouw (schepen) en de ontwikkeling van de sociale media en informatica. De voordracht wordt in het Italiaans gehouden met een uitvoerige toelichting in het Nederlands. Datum: dinsdag 8 november Plaats: Munnekeholm 4 Groningen Aanvang: 19.30 uur Toegang voor leden is gratis, niet-leden vragen wij €3,-

 

——————————————————————————————————–

Italië: meer dan cultuur alleen

De eerste bijeenkomst van het nieuwe Dante seizoen is op donderdag 6 oktober. De sprekers zijn ons lid Eric Voerma
n en zijn studente Lieke Slomp. Het onderwerp is: Italie: meer dan cultuur alleen.
Een heel scala aan onderwerpen komt aan de orde: Eten als gespreksonderwerp, de betekenis van de acteur Toto voor het dagelijks leven, Wat we niet weten: Italië is een economisch wonder, onverklaarbaar voor economen. En nog veel meer!
We sluiten de avond af met een hapje en een drankje. Over onze sprekers: Eric Voerman is Lecturer Marketing aan de Hanze Hogeschool te Groningen en Lieke Slomp is studente International Business. Zij gaat dit jaar haar stage doen in Italië bij een Italiaans modebedrijf. Datum: 6 oktober 2016 Adres: Munnikeholm 4, Groningen Tijd: 19.30 uur ——————————————————————————————————

Lezing over keizer Frederik II

Keizer Frederik ll van Hohenstaufen (1194-1250) is een van de meest geniale en fascinerende persoonlijkheden van de Middeleeuwen. Een levende legende die door zijn tijdgenoten Stupor Mundi werd genoemd (hij die de wereld versteld doet staan). Frederik ll was koning van Sicilië en Duitsland, keizer van het Heilige Roomse Rijk. Daarnaast was hij ook: gerenommeerd geleerde en wetenschapper, talenwonder, beschermer van de kunsten, kastelenbouwer, en een permanente doorn in het oog van de Kerk. Tot drie keer toe werd Frederik geëxcommuniceerd. Desondanks bleef hij gewoon aan de macht. Een eigengereide vorst, die de enige vreedzame kruistocht van de geschiedenis op zijn naam heeft staan: de meest succesvolle van alle kruistochten- maar ook de minst bekende en minst gewaardeerde. Wie was die man met zijn exotische levensstijl, die de eerste staatsuniversiteit stichtte en een ongeëvenaard boek schreef over de valkenjacht? Die honderden kastelen liet bouwen, waaronder het raadselachtige Castel del Monte, maar slechts één kerk? Na zijn kroning , achthonderd jaar geleden, heeft de vorst niets ingeboet aan actualiteit. Zijn rationele, onorthodoxe bestuursstijl verdient een nadere beschouwing, evenals zijn oneigentijdse verhouding tot de Islam en zijn levenslange strijd met de kerk. Over de spreker: Gregor Dijkhuis studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en was vele jaren docent Engels en schoolleider. Daarna heeft hij zich toegelegd op de studie van de Hoge Middeleeuwen, met een fascinatie voor Frederik ll. Via zijn website Stupor Mundi kunt u daarover van alles lezen. Na afloop van de lezing is het boek Stupor Mundi – Kroniek van een eigenzinnige keizer verkrijgbaar. Datum: dinsdag 10 mei 2016 Plaats: Munnikeholm 4, Groningen Tijd: 19.30 uur

————————————————————————————————–

 

Italië Evenement Smaak & Stijl 2016

Het Italië Evenement Smaak & Stijl 2016 zal net als de vorige edities plaatsvinden in de parken en tuinen van Kasteel de Haar in Haarzuilens. Elk jaar komen er ruim 26.000 bezoekers richting het mooiste evenement van het jaar. Het kasteel is ook zonder het Italië Evenement zeker een bezoek waard. Wist u dat Kasteel de Haar het grootste kasteel van Nederland is en dat het door de lezers van de Telegraaf uitgeroepen is tot het mooiste kasteel van Nederland? Belangrijk: Alle Dante Comitati van Dantes van Nederland zullen daar ook vertegenwoordigd zijn met een eigen kraam! Wanneer? Vrijdag 20 mei 2016 10:00-18:00 uur Zaterdag 21 mei 2016 10:00-18:00 uur Zondag 22 mei 2016 10:00-18:00 uur

 

—————————————————————————————————————————————————–  

De Giornata

Het tweejaarlijkse Giornata wordt dit jaar gehouden op 28 mei en wordt georganiseerd door Dante Comitato Leiden/Den Haag. Deelnemers worden ontvangen in het monumentale pand van Sociëteit de Witte, een karakteristieke Haagse ambiance. Na een voorstelling met poëzie en luitmuziek die u meevoert door Dante’s Divina Commedia kunt u genieten van een heerlijke Italiaanse lunch. Het middagprogramma bestaat uit typisch Haagse activiteiten met een Italiaans tintje. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden. U kunt deelnemen aan een rondleiding in het onlangs gerestaureerde Mauritshuis of met een gids een bezoekje brengen aan het Binnenhof en een kijkje nemen in de Ridderzaal. Maar misschien dompelt u zich liever onder in de wereld van de Italiaanse film of wilt u het Paleis van Emma bezoeken waar 150 werken hangen van de door Italië geïnspireerde Escher. Tutto è possibile. Alles kan! De middag wordt afgesloten met een optreden van Cantar d’Amore in de Haagse Kunstkring. Hier kunt u onder het genot van een hapje en een drankje nagenieten van de dag. Wie wil kan hier de dag besluiten met een authentieke Italiaanse maaltijd. Voor meer informatie: http://www.dante-alighieri.nl/index.php?page=Giornata ——————————————————————————————————————- Filmavond -  Io, Loro e Lara Padre Carlo komt na een humanitaire missie terug uit Afrika, en zoekt zijn familie in Rome op. Hij krijgt niet de rust die hij zoekt, maar wordt daar geconfronteerd met de vele familieproblemen… entree: 5 euro (6 euro voor niet-leden) datum: donderdag 14 april locatie: RKZ bioscoop, Emmastraat 15 tijd: 20.00 uur ————————————————————————————————————————— Lezingen Francesca Ippolito - Il Progetto Archeologico Roganello e i più antichi abitati nell’ hinterland della Sibaritide (Calabrië)

La Magna Grecia è l’area geografica della penisola italiana meridionale che fu anticamente colonizzata dai Greci a partire dall’VIII secolo a.C.  Infatti, tra l’ VIII ed il VII secolo a.C., genti di civiltà greca comparvero nella parte meridionale dell’ Italia, motivati sia dall’interesse per lo sviluppo delle attività commerciali, che da tensioni sociali dovute all’incremento della popolazione a cui la magra produzione agricola non riusciva a dare sostentamento. Queste genti, giunte sulle coste Italiche fondarono diverse città fra cui Sibari, in Calabria La Magna Grecia e la Sicilia. A partire dai primi anni ‘90, il Groningen Institute of Archaeology (Università di Groningen) è stato coinvolto in campagne di ricerca nella regione di Sibari o Sibaritide, con gli scavi archeologici a Timpone della Motta di Francavilla Marittima, un sito archeologico abitato dall’età del Bronzo (2000 -1000 a.C. circa) all’età Arcaica (VI secolo a.C.) e situato lungo il fiume Raganello. Nel 2000, i professori P. Attema e M. van Leusen del Groningen Institute of Archaeology hanno avviato il Raganello Archaeological Project, un progetto di indagine della valle del fiume Raganello che ha portato alla scoperta di centinaia di tracce di abitati pre- e protostorici. La ricerca di dottorato di signora Ippolito fa parte del Raganello Archaeological Project. Il suo compito principale è quello di analizzare i reperti ceramici provenienti dagli abitati individuati durante le indagini di superficie per stabilire la cronologia e la funzione degli abitati stessi in modo da ricostruire la storia della Sibaritide prima dell’arrivo dei Greci Over de spreker: Francesca Ippolito is in 2003 afgestudeerd in pre- en protohistorische archeologie van het oostmediterrane gebied en Midden Oosten aan de Universiteit van Napels (IUSOB). Daarna werkte zij bij de archeologische dienst van Apulië, waarvoor zij tussen 2003 en 2008 aan verscheidene veldonderzoeken en opgravingen deelnam. In 2008 vervolgde zij haar studies met een Master in landschapsarcheologie aan de Universiteit van Foggia; gevolgd door een doctoraal specialisatie in mediterrane pre- en protohistorie aan de Universiteit van Bari in 2010. Sinds 2011 is zij promovenda bij het Groninger Instituut voor Archeologie (GIA), waar zij zich specialiseert in de chrono-typologie van impasto-aardewerk uit de Sibaritide, Calabrië (Italië).  

Klazina Botke - La Gloria della Famiglia Salviati. Kunstmecenaat van vijf generaties Salviati in Florence.

De familie Salviati was gedurende de zestiende eeuw een van de rijkste patricische families in de stad. Zij waren politiek actief tijdens de Florentijnse republiek, en ook na de aanstelling van Cosimo de’ Medici als hertog van Florence bleven zij zeer invloedrijk. Aan de hand van vijf generaties Salviati wordt het kunstmecenaat van de familie besproken, en getoond wordt hoe in deze kunstopdrachten de houding van de familie ten opzichte van de veranderende politieke situatie zichtbaar werd. Aan bod komen de Villa Salviati bij Ponte alla Badia, twee kardinaalswoningen in Rome, het Palazzo Salviati in Florence, de grafkapel van de familie in de San Marco kerk, en als laatste een zeer interessant familieportret, gemaakt door Francesco Furini aan het begin van de zeventiende eeuw. Over de spreker: Klazina Botke haalde in 2006 haar ReMA Kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na haar afstuderen heeft zijn enige tijd bij het Rijksmuseum in Amsterdam gewerkt. Momenteel is zij bezig met het afronden van haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar onderzoek heeft zij onder andere als fellow gewerkt bij Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut in Florence, en de Morgan Library & Museum in New York. datum: 15 maart locatie: Clubhuis voor Doven, Munnekeholm 4 tijd: 19.30 introducees 4 euro ———————— Filmavond – Il Marchese del Grillo Begin 1800 vult de libertijnse markies Onofrio Del Grillo in Rome zijn dagen met practical jokes, waarvan paus Pius VII het voornaamste mikpunt is. Collaboratie met de Franse bezetters biedt hem daartoe extra kansen, maar na het vertrek van Napoleon slaat Pius terug en laat de markies vervangen door een dubbelganger. Een vrolijke komedie uit 1981 van regisseur Mario Monicelli, met Alberto Sordi, Caroline Berg en Paolo Stoppa. entree: 5 euro (7,50 voor niet-leden) datum: 25 februari locatie: RKZ bioscoop, Emmastraat 15 tijd: 20.00  

Bas Mesters – Italiaanse Streken

Naar aanleiding van zijn meest recente boek Italiaanse Streken, zal journalist Bas Mesters ons deze avond meenemen op een wandeling door het Rome van nu.

In Italiaanse streken wandelt Bas Mesters een dag lang door Rome. In veelkleurige persoonlijke ontmoetingen – met maffiabestrijders, schrijvers, filmdiva’s, priesters, edelen, onderwijzers, artsen en anderen – analyseert hij de Italiaanse volksziel en de kansen om de crisis te boven te komen. Elk uur reist hij vanaf een plein, palazzo of godshuis in gedachten door naar een andere Italiaanse streek en rijst een nieuwe vraag. Hoe kon Berlusconi het zo lang volhouden? Waarom is ‘mooi’ in Italië minstens zo belangrijk als ‘goed’? Waarin schuilt de magische kracht van een bord pasta? Bas Mesters (1965) is journalist en cultuurhistoricus. In 2002 vertrok hij met zijn gezin voor NRC Handelsblad en de NOS naar Italië en was daar ruim tien jaar correspondent.

datum: 18 februari locatie: Clubhuis voor Doven, Munnekeholm 4 tijd: 19.30 introducees 4 euro ————————