Agenda

Programma 2021

In verband met het coronavirus vinden onze activiteiten plaats via Zoom. Leden krijgen voorafgaand aan de activiteit een mail met de link.

14 april – filmavond

20 april – lezing Roberto Dagnino

2, 3, 4 juli – Italië evenement Haarzuilens

——————————————

Filmavond: Made in Italy

Un film di Luciano Ligabue

n.48 best bezochte film in 2018 in de bioscoop

De vijftigjarige Riko is geboren en getogen in een Emiliaans stadje. Hij heeft een baan waar hij niet echt voor heeft gekozen en slaagt er met moeite in zijn ouderlijk huis te onderhouden. Hij heeft een grote vriendenkring, een gelukkig huwelijk en een ambitieuze zoon die aan de universiteit studeert. Desondanks is Riko kwaad op de maatschappij en wanneer hij de weinige zekerheden die hij koesterde verliest, neemt hij het heft in handen en kiest voor een nieuwe start.

Datum: 14 april 2021
Aanvang: 20.00 uur (Zoom link wordt tussen 12 en 13 uur gestuurd)

 

 

 

 

 


——————————————

Cultura letteraria neerlandese

Ons lid Roberto Dagnino, docent aan de universiteit van Straatsburg, schreef samen met zijn Italiaanse collega Marco Prandoni, een Nederlandse literatuurgeschiedenis voor een Italiaanstalig publiek. Hij houdt nu voor ons in het Nederlands! een lezing over de achtergronden van het boek. Hij zegt hierover het volgende:

‘We kennen allemaal de voorbeelden van Ilja Leonard Pfeijffer en Arthur van Schendel. De eerste is een inmiddels gerespecteerde stem die Italië regelmatig verduidelijkt voor het Nederlandse publiek. De tweede was een gerenommeerde twintigsteeeuwse schrijver die aan een deel van zijn historische romans in zijn huis in het Ligurische Sestri Levante werkte. Het zijn slechts twee voorbeelden uit een lange lijst van bemiddelaars die sinds de middeleeuwen tussen Nederland en Vlaanderen enerzijds en Italië anderzijds hebben gereisd en voor culturele wisselwerking hebben gezorgd. Sommigen zijn nauwelijks bekend, de meesten zullen voor altijd anoniem blijven. Culturele bemiddeling tussen Italië en de Nederlanden is een van de rode draden in het boek Cultura letteraria neerlandese dat in 2020 bij de Milanese uitgever Hoepli is verschenen. Aan de hand van bijdragen van meer dan veertig literatuur- kunst- en cultuurhistorici hebben redacteuren Marco Prandoni en Roberto Dagnino een cultuur- en literatuurgeschiedenis voor het Italiaanse publiek samengesteld die een originele blik op het verleden en het erfgoed uit de Nederlanden werpt, mede dankzij de grensoverschrijdende kruisbestuiving met de Italiaanse cultuur. In zijn lezing zal Roberto Dagnino dieper ingaan op de achtergrond van het boek en sommige (soms moeilijke) redactionele keuzes die hij en Prandoni hebben moeten maken. Tevens zal dit de aanleiding zijn om een aantal bekende en minder bekende bemiddelaars, met hun soms avontuurlijke levens, de revue te laten passeren.’

Datum: 20 april 2021
Aanvang: 20.00 uur (via Zoom)

——————————————

 

Het Italië Evenement 2021 

 

 

 

 

 

 

Het evenement stond gepland voor 4, 5, 6 juni, maar dat blijkt te vroeg. In nauw overleg met Kasteel de Haar, Gemeente Utrecht en de Veiligheidsregio is de nieuwe datum voor het Italië Evenement gekozen: 2, 3, 4 juli. De experts schatten in dat het dan weer mogelijk kan zijn om bezoekers te ontvangen op een buitenevenement. In juli is de vaccinatiegraad toegenomen, zijn er meer mogelijkheden tot testen en gaat net als vorig jaar in de zomerperiode het virus waarschijnlijk stilvallen. En de gemeente Utrecht was blij met ons evenement van afgelopen september, dus ze willen graag weer met ons samenwerken en ons een vergunning verlenen. Daarom wachten we niet langer af en gaan we van start met de organisatie!

 

 

 

 

 

 

                                                                 Archief 

Perugia – de Griffioen en de Fontein

Lezing door Andrea Maddalena. 

Op Wikipedia is het nodige over Perugia te vinden ter voorbereiding. Onze gids voor vanavond is de architect en kunsthistoricus Andrea Maddalena die uit Perugia afkomstig is.

Hij schrijft: De stad werd vermoedelijk gesticht in de 10e of 9e eeuw voor Chr. Vanaf de Etruskische periode tot en met de rijke en machtige middeleeuwse fase speelt de stad een voorname rol in de historische, politieke, culturele en artistieke context van Midden-Italië.

Het voelt als een prestatie haar kleine straatjes te beklimmen, haar vijf wijken te verkennen en uiteindelijk de ‘Oude Aarde’ hart van de stad te bereiken. De stad Perugia begrijpen betekent in een complexe realiteit door te dringen, vergelijkbaar met een veelvlak waarvan de gezichten – nooit tegelijk – de essentie van de driedimensionale figuur laten raden.

Meer informatie over de spreker is te vinden op zijn website www.andreamaddalena.com.

Datum: 23 februari 2021
Aanvang: 20.00 uur (inloggen op Zoom vanaf 19.45 uur)

——————————————–

Filmavond: La Tenerezza

Op woensdag 3 maart kunnen we vanaf 19.45 inloggen op de film La tenerezza (2017) van Giovanni Amelio.

De film speelt zich af in een antiek palazzo in Napels dat bewoond wordt door een eens succesvolle advocaat. Hij is vervreemd van zijn kinderen en is blij met zijn nieuwe buren. Hij sluit vriendschap met Fabio, een neurotische ingenieur en vooral met zijn echtgenote, Michaëla. Maar dan vindt een gebeurtenis plaats die alles op zijn kop zet.

——————————————–

Kerstlezing: koninklijke cadeaus voor een Kerst Kind

De wijzen uit het  Oosten in de Italiaanse kunst.

door Jan de Jong

Het verhaal van de Drie koningen of Wijzen uit het Oosten, die van verre komen om het Christus kind te vereren en het geschenken aan te bieden, vormt een vast onderdeel van het kerstfeest zoals wij dat nu vieren. In de Bijbel is het maar een kort verhaal, dat heel weinig informatie biedt over de personen die van verre kwamen. Hoe kun je aan zo’n kort verhaal , met zo weinig informatie toch  betekenis geven? Al in de eerste eeuwen van het Christendom heeft men dat gedaan door het in verband te brengen met de profetieën van het Oude Testament. Kunstenaars hebben in hun uitbeeldingen allerlei elementen toegevoegd die deze betekenis verder duidelijk maken. Op vergelijkbare wijze hebben zij het verhaal ‘aangepast’ aan de herders die het Christus Kind in de kribbe aanbidden, zoals de verhalen van de aanbidding door de herders en de verering door de koningen elkaar als het ware spiegelen en aanvullen. Aan de hand van een aantal Italiaanse schilderijen zulle we zien hoe zij op die manier hebben geprobeerd deze verhalen betekenisvol te maken voor mensen uit de 14de, 15de en 16de eeuw.

Datum: 17 december 2020
Aanvang: 20.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur)

 

 

 

——————————————–

Filmavond: In guerra per amore

De december film is In guerra per amore. New York, 1943. Arturo Giammarresi is een Palermitaan die naar Amerika is geëmigreerd. Hij is verliefd op Flora Guarneri, het nichtje van Alfredo die eigenaar is van het restaurant waar Alfredo als ober werkt. Alfredo verneemt echter dat Flora door haar oom is beloofd aan Carmelo, zoon van maffiabaas Don Fano, de rechterhand van Lucky Luciano. Flora stelt voor dat Arturo direct aan haar vader haar hand vraagt. Hij is de enige die zich tegen de wil van haar oom kan verzetten. Maar deze vader verblijft op Sicilië. Arturo accepteert dit voorstel en maakt een foto van Flora en hem zelf met een zelfontspanner, met op de achtergrond de Brooklyn Bridge. Deze foto wil hij als bewijs aan de vader in Sicilië laten zien. En dan volgen nog vele verwikkelingen….

Datum: 21 december 2020
Aanvang: 20.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur)

 

Filmavond: Io che amo solo te

Io che amo solo te, is een romantische komedie-drama film uit 2015, geschreven en geregisseerd door Marco Ponti en met Riccardo Scamarcio en Laura Chiatti in de hoofdrol. De film is losjes gebaseerd op een roman van Luca Bianchini, die ook meewerkte aan het scenario van de film. Verhaal: Ninella’s dochter wordt verliefd op de zoon van Don Mimi… Don Mimi was ooit de man van Ninella’s dromen. Maar haar droom van een huwelijk is nooit werkelijkheid geworden en de geschiedenis kan zich herhalen, wanneer haar dochter Chiara en Don Mimi’s zoon Damiano in een draaikolk van hindernissen terecht komen die ook hun huwelijk in gevaar kan brengen.

Toelichting op de keuze van deze film en de daarop volgende: vertoond worden films uit de afgelopen 5 jaar die in Italië hoog scoorden. Noteer alvast de data 23 november en 21 december.

Datum: 4 november 2020
Aanvang: 20.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur)

 

————————————–

Lezing: Het dilemma van Venetië 

Lezing door Frans Westra over Het dilemma van Venetië. Historicus en filmprogrammeur Westra heeft een passie voor Venetië waar hij nu ook gedeeltelijk woont. Hij schreef een boek over de stad: Venetianen fietsen niet. Hierover en over zijn recente belevenissen in de stad gaat zijn voordracht.

Datum: 19 november 2020
Aanvang: 20.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur)

 

————————————–

I promessi sposi

Door: Maaike Dicke

Teruggrijpend op de tentoonstelling Sprezzatura in het Drents Museum en het schilderij I fidanzati focust Maaike Dicke op de beroemde roman van  Alessandro Manzoni.

Datum: 20 oktober 2020
Aanvang: 20.00 uur (inloggen vanaf 19.45 uur)

 —————————-

De ontdekking van de wereld

De cartografische collectie van Cosimo III, groothertog van Toscane.

Een lezing door prof. Sabrina Corbellini

 

De jonge Cosimo III de’ Medici (1642-1723), toekomstige groothertog van Toscane vanaf 1670, reisde in 1667 naar de Nederlanden. Gedurende enkele maanden maakte hij kennis met cartografen, verzamelaars, drukkers, schilders, dichters, toneelschrijvers en het stadhouderlijk hof. Hij werd begeleid door Florentijnse vertrouwelingen en handelaren die zich in Amsterdam hadden gevestigd, maar vooral door Pieter Blaeu telg uit de beroemde cartografen familie. Met Blaeu bezocht Cosimo herhaaldelijk het Oost-Indisch Huis, het bestuurs- kantoor van de VOC. Daar raakte hij gefascineerd door het werk van Johannes Vingboons, de cartograaf van de VOC. Dankzij de bemiddeling van Blaeu kocht Cosimo een serie Vingboons’ aquarellen aan waaronder de eerst bekende kaart van New York, die hij tentoonstelde in zijn Florentijnse Villa di Castello. Ook schafte hij zeer kostbare boeken aan zoals de China Illustrata van de jezuïet Athanasius Kircher.

De jonge Cosimo III de’ Medici (1642-1723), toekomstige groothertog van Toscane vanaf 1670, reisde in 1667 naar de Nederlanden. Gedurende enkele maanden maakte hij kennis met cartografen, verzamelaars, drukkers, schilders, dichters, toneelschrijvers en het stadhouderlijk hof. Hij werd begeleid door Florentijnse vertrouwelingen en handelaren die zich in Amsterdam hadden gevestigd, maar vooral door Pieter Blaeu telg uit de beroemde cartografen familie. Met Blaeu bezocht Cosimo herhaaldelijk het Oost-Indisch Huis, het bestuurs- kantoor van de VOC. Daar raakte hij gefascineerd door het werk van Johannes Vingboons, de cartograaf van de VOC. Dankzij de bemiddeling van Blaeu kocht Cosimo een serie Vingboons’ aquarellen aan waaronder de eerst bekende kaart van New York, die hij tentoonstelde in zijn Florentijnse Villa di Castello. Ook schafte hij zeer kostbare boeken aan zoals de China Illustrata van de jezuïet Athanasius Kircher.

De lezing zal ingaan op de bijzondere biografie van Cosimo de’ Medici, zijn verblijf in de Nederlanden en de geschiedenis van zijn cartografische collectie.

Over onze spreker: Sabrina Corbellini ( Fidenza 1969) is hoogleraar History of reading in premodern Europe aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar onderzoek is gefocust op de reconstructie van de (religieuze) leesactiviteiten in de Nederlanden en in Italië. Ook is zij gefascineerd door de reconstructie van de culturele contacten tussen beide landen.

Datum: donderdag 27 februari 2020
Adres: Munnekeholm 4
Aanvang: 19.30 uur