Nieuws

Een zeer geslaagde avond!

Quiz van Valerio, 23 september 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dante Alighieri, zijn meesterwerk, zijn wereld

13 februari 2022 was het dan zover: in ‘ Caroliens salon’ werd bovengenoemde productie aan onze Dante-leden gepresenteerd. Het jaar daarvoor was ook in Nederland de 750ste sterfdag  van de grote dichter als icoon van de Europese beschaving uitvoerig herdacht.
Ons comitato wilde daaraan graag een eigen steentje bijdragen, maar pogingen daartoe werden regelmatig door het coronavirus verstoord. Pas in de herfst ging ons lid Carolien Eijkelboom aan de slag met een eigen productie die met vereende krachten van binnen en buiten ons comitato kon worden gerealiseerd. De voorstelling bestond uit beurtelings in het Italiaans en Nederlands voorgedragen fragmenten, gedeclameerd door Carolien  zelf en Valerio Cugia, terwijl Han Borg als geïnspireerde verteller optrad. Het ensemble Super Librum zorgde voor de muzikale omlijsting en bracht de vaak verstilde vocale en instrumentale muziek uit Dante’s tijd ten gehore. Sopraan Marian van de Heide en Jankees Braaksma portatieven droegen zo in belangrijke mate bij aan een heel  bijzondere middag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————

Danteweek 10-18 september

Op 14 september 2021 is het 700 jaar gelden dat de beroemde Italiaanse dichter, schrijver en korte tijd politicus, in Ravenna overleed. De gezamenlijke Nederlandse Dante Alighieri comitati organiseren een herdenkingsweek van 10 tot 18 september. Er zijn al activiteiten gaande, toegankelijk voor alle Dante leden. Webinars zijn er op dinsdag 14 september en donderdag 16 september, Dante leden ontvangen een link.

Het volledige programma staat op de website van Dante Nederland.

————————————————————————————————————————————————————

Juni 2021

Cari soci, graag jullie aandacht voor de introductie op Dante’s Purgatorio van onze Dante Nederland voorzitter Rob Vroom.

Klik hier om het document te openen.

 

————————————————————————————————————————————————————

Maart 2021

Hieronder volgt een bericht van Rob Vroom, voorzitter van Dante Nederland. De tekst gaat verder in het PDF-bestand.

‘Alhoewel het op dit moment moeilijk is voor te stellen dat we dit jaar nog vrij van corona gezellig ergens in Italië van de natuur kunnen genieten, de steden of musea kunnen bezoeken of gewoon op een terrasje kunnen zitten, wil ik je toch, misschien juist daarom, meenemen naar plaatsen waar Dante is geweest en waar in zijn werken naar wordt verwezen. Deze informatie geeft je de mogelijkheid om wat weg te dromen, doch kan ook als handvat dienen, om, als je toch iets in Italië gaat plannen, je het Dantejaar niet te laten ontglippen. Vandaar nu, in maart 2021, al die toeristische aandacht voor Dante met als thema: In viaggio di Dante. Maar ook omdat verondersteld wordt dat Dante op 25 maart, Dantedì, zijn reis naar het hiernamaals is begonnen.’ 
Klik hier om verder te lezen.

————————————————————————————————————————————————————

Februari 2021

Rob Vroom, voorzitter van Dante Nederland, schreef een mooie bijdrage bestemd voor alle Dante comitati in Nederland. We wensen alle soci veel leesplezier. In de hele week vanaf 11 september wordt door alle comitati in Nederland herdacht dat Dante 700 jaar geleden in Ravenna is gestorven. Uiteraard zal onze vereniging daar ook aan deelnemen en we houden u op de hoogte.

Klik hier voor de tekst van Rob Vroom. De tekst zal vervolgens gedownload worden.

Het Bestuur

 

————————————————————————————————————————————————————

 

Gratis online seminar georganiseerd door Italstudio

L’Italia e l’italiano di Dante
(vrijdag 12 februari 2021 van 19-20.30 uur)

Voor wie? Voor iedere Italië-liefhebber die belangstelling heeft en minimaal een halfgevorderd niveau van Italiaans!

+ Gratis tijdschrift

Bovendien ontvangt iedere deelnemer ook een gratis nummer van het online tijdschrift Pensierini met Italiaanse artikelen.
Geef je snel op, want vol = vol !

Dit jaar wordt de 700ste sterfdag van Dante Alighieri gevierd, een schrijver die wereldwijd gelezen en bekend is. Maar waarom is Dante zo belangrijk? Leraar Ugo gaat uitgebreid in op die vraag.
Lees meer over de inhoud van het seminar en tijdschrift….

Meedoen?

Geef je op bij Italstudio: info@italstudio.nl

 

————————————————————————————————————————————————————

 

Tanti auguri a Roberto Dagnino!

Ons lid, verbonden aan de universiteit van Straatsburg publiceerde samen met Marco Prandoni een fraai overzicht van de Nederlandse literatuur in het Italiaans: Dal Medioevo a oggi. Lotte Jensen wijdde er in de Volkskrant van 3 november een zeer lovende recensie aan. Dit onder het motto: De renaissance van de Nederlandse literatuur begint in Italië !

Voor het E-book klik hier.

 

————————————————————————————————————————————————————

 

ITA’s Decamerone

De Decamerone (1353) van Giovanni Boccaccio bestaat uit honderd verhalen. Daarvoor putte Boccaccio  uit diverse, soms exotische bronnen. Hij voert zeven jonge dames  en drie jonge mannen op die de pest in Florence ontvlucht zijn. In de tuin van een comfortabel landgoed vertellen zij elkaar beurtelings verhalen. De Decamerone heeft tot de dag van vandaag kunstenaars geïnspireerd. Acteurs uit het Nederlandse theater lezen nu dagelijks één verhaal. Zie www.ita.nl/decamerone

 

 

————————————————————————————————————————————————————

 

 

Zeven leden en een regisseuse

 

Soci van comitato Deventer brachten een sprankelende uitvoering van Pirandello ’s  La Patente op de de planken. Regisseuse Elvira Velders-Boni  hield vooraf een verhelderende inleiding. De Groningse Dante leden met genodigden waren diep onder de indruk van de acteertalenten  uit Deventer. We hopen: alla prossima!

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————

Martina van Vloten zet zich weer in voor Amatrice!

Martina van Vloten heeft dit jaar meer dan €600 opgehaald voor Amatrice met haar deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse! We zijn ontzettend blij en feliciteren haar van harte met deze prestatie!

Er kan nog tot 31 augustus gedoneerd worden, waardoor de teller nu op €734,65 staat! Wilt u Martina, en daarmee Amatrice, nog steunen? Dat kan via de link hieronder.

Haar bericht:
‘Sponsor je mij dit jaar ? Ik loop tijdens de vierdaagse weer het vuur uit mijn sloffen voor de actie van de ‘società Dante Alighieri’ Groningen (1 van de 16 comitati in Nederland) om de 17e-eeuwse Orsini fontein van Amatrice te herstellen. Klik op
https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars en je vindt mij vanzelf.

Grazie mille in anticipo.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————

Italie evenement Smaak en Stijl

Het eerste weekend van juni 2018 stonden wij als ‘landelijk Dante’ op het Italië evenement Smaak en Stijl in Haarzuilens. Elk jaar promoten we da ar de Nederlandse verenigingen van Dante Alighieri en vergroten we zo onze naamsbekendheid. Dante Groningen bemande de stand op zondag, samen met Rotterdam en Deventer.

 

 

————————————————————————————————————————————————————

 

Benefietconcert voor Amatrice

Op 25 maart jl. gaf Tadeu Duarte Lanna een pianorecital met muziek van Mozart, Schubert en Villa Lobos ten bate van Amatrice en de restauratie van de Orsini fontein. Het concert werd georganiseerd door comitato Dante Alighieri Groningen  met steun van de  Vrienden van het Hinckaertshuis en het Buchli fonds. Gastheer en  gastvrouw waren de heer en mevrouw ir. L.W. Barneveld en N. Barneveld – Schelling, die de bezoekers rondleidden in het fraaie, oorspronkelijk  uit de dertiende eeuw daterende Hinckaertshuis. Het concert werd zeer goed bezocht en dankzij de vrijgevigheid van  de  genereuze bezoekers bracht het concert ruim 1100 euro op.

Het streefbedrag van 10.000 euro , nodig voor de restauratie, komt zo weer een flinke stap naderbij.

——————————————————————————————-

Update: Martina heeft ondertussen wel 208 euro opgehaald voor Amatrice!

Het is haar gelukt! Martina heeft de vierdaagse uitgelopen en heeft bijna 150 euro opgehaald voor Amatrice! Bovendien heeft ze Vereniging Dante Alighieri en de actie voor Amatrice flink gepromoot, zelfs bij de burgemeester (zie foto).

Dante Alighieri Groningen feliciteert haar van harte met haar prestatie!

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————

Cari soci,

 

Probabilmente avete già visto il post su facebook, ma vogliamo segnalare anche sul sito l’iniziativa di Ine Martina 

van Vloten, tesoriere del comitato Dante di Deventer, che durante la Vierdaagse di Nijmegen promuoverà le attività di tutti i 16 comitati Dante Alighieri in Olanda.

Oltre a ciò, la signora Van Vloten, raccoglierà fondi (sponsorloop) per la nostra iniziativa di restauro della Fontana Orsini di Amatrice. Volete sponsorizzare la sua prestazione? Potete effettuare un versamento sul conto corrente del comitato Dante di Groningen (NL18INGB0003074499) con causale ‘Amatrice vierdaagse’. La signora Van Vloten  farà del proprio meglio per riuscire  a portare a termine il percorso. Sosteniamo allora questa bella iniziativa, ogni euro serve allo scopo!

Cari soci,

Misschien zijn jullie het al op Facebook tegengekomen, maar graag willen wij ook op de website aandacht besteden aan het volgende. Ine Martina van Vloten (penningmeester Dante Deventer) zal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de 16 comitati van Dante Alighieri in Nederland promoten.

Daarnaast zal zij sponsorlopen voor Amatrice! Als jullie haar ook willen sponsoren kan dat op het rekeningnummer van Dante Groningen (NL18INGB0003074499) onder vermelding van ‘Amatrice vierdaagse’. Ine Martina kan niet garanderen dat ze de vierdaagse zal uitlopen, maar ze gaat haar best doen. Dus steun Ine Martina en sponsor! Elke euro is welkom!

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————

Cari soci,

Inmiddels zijn we in de zomerstop beland, maar de afgelopen weken is er veel gebeurd rondom Dante Groningen. Allereerst hadden wij in mei de eer om als eerste Nederlandse Dante-comitato de Italiaanse ambassadeur te ontvangen. Zie de foto hiernaast.

Vervolgens werd Dante Groningen het comitato van de week in Pagine delle Dante, het tijdschrift van Dante Rome, en werd onze voorzitter Jacobien Schlecht geïnterviewd over onze geldinzameling voor de restauratie van de Orsini fontein in Amatrice. Klik hier voor een link naar het interview!

Tenslotte stonden wij als ‘landelijk Dante’ met een stand op het Italië evenement Smaak en Stijl in Haarzuilens. Hier hebben we ons best gedaan om de Nederlandse verenigingen van Dante Alighieri te promoten en de naamsbekendheid te vergroten.

Onder agenda vindt u al een kleine aankondiging van de lezingen die vanaf september weer beginnen. Ook de films in samenwerking met het Forum Groningen zullen vanaf september weer van start gaan. Tegen die tijd zal er meer informatie op de website verschijnen.

Voor nu: buone vacanze a tutti!

 

——————————————————————————————————————————————————————

Amatrice

Het blijft uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v. Amatrice.
Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice. 

——————————————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————————————-

Laatste nieuws Amatrice

Ons benefietdiner was een groot succes. Onze leden gaven zich spontaan op, zelfs in die mate dat we gegadigden moesten teleurstellen. Ons lid Tineke Stofkoper gewend als zij is aan een professionele aanpak met haar kookstudio Tien aan Tafel, bewees dat zij met veertig gasten ook goed raad weet. Zij zette ons een heerlijk viergangen diner voor en het echtpaar Cugia-Rudolf verraste met een fantastische pannacotta all’’ arancia tot besluit. Het goede doel werd daarbij stevig in de gaten gehouden en Eric Voerman, sinds kort bestuurslid, wist niet alleen de stemming er goed in te houden, maar ook de kas te spekken met wijnverkoop. Dankzij de bijdragen van Dante comitati in den lande, giften van soci en een royale gift van Soroptimistclub Groningen – West staat de teller voor Amatrice nu op circa 5000 euro. Dank aan alle gulle gevers!

Het bestuur zint intussen op volgende acties, want het verdriet in Amatrice is groot en de materiele schade en het dreigend verlies aan cultureel erfgoed mogen ons niet onberoerd laten. Graag: alla prossima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————

Dante Land

Van 16 t/m 18 maart zal in Amsterdam Dante Land plaatsvinden.
Dal 16 al 18 marzo Dante Land avrà luogo ad Amsterdam.

Dante Land is een themapark ontworpen en gebouwd door meer dan 20 kunstenaars. De attracties zijn gebaseerd op ‘De goddelijke komedie’ van de Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265-1321). Dante Land is gebouwd in Paleis van Mieris, een kaal gesloopt monumentaal pand in Amsterdam-Zuid, in de buurt van het Museumplein. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat u dit indrukwekkende gebouw van binnen kunt bekijken.
Gedurende de drie avonden dat het park geopend is, zal er steeds ter inleiding vanaf 19.15 een lezing zijn over Dante.
Donderdag 16 maart: Leon Heuts, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine
Vrijdag 17 maart: Maarten Neuteboom, universitair docent rechtsfilosofie te Leiden
Zaterdag 18 maart: José van der Helm, universitair docent Italiaans in Utrecht
Ga naar de website van Danteland voor meer informatie!

 

———————————————

Benefietdiner uitverkocht
Het Benefietdiner dat wij op 2 maart voor Amatrice organiseren in samenwerking met Met Tien aan Tafel (Tineke Stofkoper) is inmiddels uitverkocht! Wel blijft het uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v. Amatrice.

Cena di beneficenza esaurito
La cena di Beneficenza che la Dante Alighieri Groningen organizza il 2 marzo in collaborazione con Met Tien aan Tafel (Tineke Stofkoper) è tutto esaurito. Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice.

———————————————

Cari soci,

Hierbij het laatste nieuw over Amatrice. Zoals bekend hebben wij gestemd voor een restauratieproject van de Orsini fontein en inmiddels hebben wij daarbij de steun gekregen van verscheidene andere comitati die hebben opgeroepen dit initiatief te ondersteunen. Zelfs zijn er al giften overgemaakt, zowel vanuit de comitati als van privé personen. Heel veel dank hiervoor.

339301-thumb-full-zonarossaamtrice

Bovendien heeft de Soroptimistclub Groningen West een royale bijdrage toegezegd zodat er langzamerhand een aardig financieel fundament ontstaat.

Contacten

Intussen zal het niemand zijn ontgaan dat Italië korte tijd geleden is getroffen door noodweer en lawines. Helaas werd Amatrice opnieuw getroffen en stortten huizen in die nog overeind stonden. Zo begaf ook de campanile van de S. Agostino kerk het die het gehavende stadje tot dus ver domineerde. Wij hebben als comitato met Kerst een brief gestuurd en sterkte gewenst voor 2017 en ook nog eens gerefereerd aan een restauratierapport zoals beloofd aan alle Dante comitati en de voornoemde serviceclub. Wij ontvingen daarop een videoboodschap van de burgemeester die ons allen dank zegt , maar ook verklaart dat alle inspanning er nu op is gericht te overleven. Wij zullen begrijpelijkerwijs nog even moeten wachten voor ons gedetailleerde informatie bereikt.

Groningse initiatieven

In Groningen hebben we inmiddels in samenwerking met het Fries Museum een lezing georganiseerd over de Alma Tadema tentoonstelling. De conservatrice mw. Marlies Stoter hield een boeiende inleiding en de entree was voor Amatrice. Twee maart a.s. organiseert ons lid Tineke Stofkoper met haar kookstudio Met Tien aan Tafel een benefiet diner voor soci en genodigden (inmiddels al uitverkocht!).

Intussen hebben de gebundelde activiteiten van Dante Nederland de aandacht van de Sede Centrale: de bedoeling is een interview te publiceren met onze voorzitter Jacobien Schlecht en de voorzitters van andere betrokken comitati. Op de site van de Sede en in de lettera settimanale zal het een en ander gepubliceerd worden. Zo gauw er weer nieuw is houden we de soci met onze site www.DanteGroningen op de hoogte.

Lies Ast-Boiten , secretaris

 

—————————————–

 

 

Inge Smit in actie

Een heerlijk diner bij onze jaarvergadering met bovendien een mooie lezing van Rolf Smit over Le Marche.

 

 

 

 

 

 

 

————————————-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de jaarvergadering, 1 februari 2017, ontvangt Gerbrig Rietema een diploma van de Sede Centrale uit Rome als erkenning voor haar vele werk voor de Dante.

————————————–

Cari soci,

Al eerder hebben we jullie laten weten met suggesties te komen voor hulp aan het zo zwaar gehavende Amatrice. Inmiddels hebben we contact gehad met de comune en we hebben een lange wenslijst ontvangen van te restaureren objecten. We nodigen jullie uit een keuze te maken uit twee objecten. We stellen voor: de zeventiende-eeuwse Orsini fontein, tevens de oudste fontein van Amatrice, en Il Cinema-Teatro, gevestigd in een van ‘de honderd kerken van Amatrice’, dienstdoend als gemeenschappelijk trefpunt. Op internet is een virtual tour te maken. Mail je keuze naar Lies Ast: l.ast@planet.nl Natuurlijk proberen we ook andere comitati voor ons initiatief te interesseren en we zullen proberen steun te krijgen op de landelijke vergadering in Utrecht. De Soroptimistclub West heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn.

Maar zonder jullie hulp gaat het niet! Wij hebben een aantal activiteiten bedacht die geld moeten opbrengen. De eerste is een bezoek aan de expositie Alma Tadema in het Fries Museum op 15 december. Marlies Stoter, conservatrice en mede samensteller van de tentoonstelling is bereid gevonden speciaal voor ons een inleiding te houden. Zie voor meer informatie onder het kopje ‘Agenda’.

Un caro saluto, het Bestuur

————————————–

Cari soci,

De afgelopen tijd hebben de kranten vol gestaan met artikelen en beelden van de recente aardbeving in Italië. Vele doden en grote verwoestingen zijn het trieste gevolg.
Als u de slachtoffers financieel wilt ondersteunen dan kan dat via Acli-Nederland, IBAN NL59ABNA0573026319
Over ACL zie:  www.acli.it

Maar het Bestuur wil u daarnaast graag het volgende voorleggen. In samenspraak met de bewoners en de autoriteiten van Amatrice willen we graag met ons comitato een eigen kleinschalig project ontwikkelen gericht op een cultureel doel. Dat kan een restauratie van een monument zijn, het weer op te bouwen culturele centrum of wat men ons vanuit Amatrice vraagt. Het geld gaat dan rechtstreeks naar de gemeente. We hebben op dit moment tussenpersonen die het rampgebied goed kennen en ook in contact met de burgemeester staan. Zie op internet Villa Bussola Le Marche. We hebben gevraagd ons op de hoogte te houden. Zo gauw zich iets concreets voordoet leggen we dat voor en vragen we uw medewerking.

Tot spoedig, het Bestuur