Nieuws

Zeven leden en een regisseuse

 

Soci van comitato Deventer brachten een sprankelende uitvoering van Pirandello ’s  La Patente op de de planken. Regisseuse Elvira Velders-Boni  hield vooraf een verhelderende inleiding. De Groningse Dante leden met genodigden waren diep onder de indruk van de acteertalenten  uit Deventer. We hopen: alla prossima!

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————

Martina van Vloten zet zich weer in voor Amatrice!

Martina van Vloten heeft dit jaar meer dan €600 opgehaald voor Amatrice met haar deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse! We zijn ontzettend blij en feliciteren haar van harte met deze prestatie!

Er kan nog tot 31 augustus gedoneerd worden, waardoor de teller nu op €734,65 staat! Wilt u Martina, en daarmee Amatrice, nog steunen? Dat kan via de link hieronder.

Haar bericht:
‘Sponsor je mij dit jaar ? Ik loop tijdens de vierdaagse weer het vuur uit mijn sloffen voor de actie van de ‘società Dante Alighieri’ Groningen (1 van de 16 comitati in Nederland) om de 17e-eeuwse Orsini fontein van Amatrice te herstellen. Klik op
https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars en je vindt mij vanzelf.

Grazie mille in anticipo.’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————————————

Italie evenement Smaak en Stijl

Het eerste weekend van juni 2018 stonden wij als ‘landelijk Dante’ op het Italië evenement Smaak en Stijl in Haarzuilens. Elk jaar promoten we da ar de Nederlandse verenigingen van Dante Alighieri en vergroten we zo onze naamsbekendheid. Dante Groningen bemande de stand op zondag, samen met Rotterdam en Deventer.

 

 

————————————————————————————————————————————————————

 

Benefietconcert voor Amatrice

Op 25 maart jl. gaf Tadeu Duarte Lanna een pianorecital met muziek van Mozart, Schubert en Villa Lobos ten bate van Amatrice en de restauratie van de Orsini fontein. Het concert werd georganiseerd door comitato Dante Alighieri Groningen  met steun van de  Vrienden van het Hinckaertshuis en het Buchli fonds. Gastheer en  gastvrouw waren de heer en mevrouw ir. L.W. Barneveld en N. Barneveld – Schelling, die de bezoekers rondleidden in het fraaie, oorspronkelijk  uit de dertiende eeuw daterende Hinckaertshuis. Het concert werd zeer goed bezocht en dankzij de vrijgevigheid van  de  genereuze bezoekers bracht het concert ruim 1100 euro op.

Het streefbedrag van 10.000 euro , nodig voor de restauratie, komt zo weer een flinke stap naderbij.

——————————————————————————————-

Update: Martina heeft ondertussen wel 208 euro opgehaald voor Amatrice!

Het is haar gelukt! Martina heeft de vierdaagse uitgelopen en heeft bijna 150 euro opgehaald voor Amatrice! Bovendien heeft ze Vereniging Dante Alighieri en de actie voor Amatrice flink gepromoot, zelfs bij de burgemeester (zie foto).

Dante Alighieri Groningen feliciteert haar van harte met haar prestatie!

 

 

 

 

 

 

 

 

—————————————————————————————————————————————————————

Cari soci,

 

Probabilmente avete già visto il post su facebook, ma vogliamo segnalare anche sul sito l’iniziativa di Ine Martina 

van Vloten, tesoriere del comitato Dante di Deventer, che durante la Vierdaagse di Nijmegen promuoverà le attività di tutti i 16 comitati Dante Alighieri in Olanda.

Oltre a ciò, la signora Van Vloten, raccoglierà fondi (sponsorloop) per la nostra iniziativa di restauro della Fontana Orsini di Amatrice. Volete sponsorizzare la sua prestazione? Potete effettuare un versamento sul conto corrente del comitato Dante di Groningen (NL18INGB0003074499) con causale ‘Amatrice vierdaagse’. La signora Van Vloten  farà del proprio meglio per riuscire  a portare a termine il percorso. Sosteniamo allora questa bella iniziativa, ogni euro serve allo scopo!

Cari soci,

Misschien zijn jullie het al op Facebook tegengekomen, maar graag willen wij ook op de website aandacht besteden aan het volgende. Ine Martina van Vloten (penningmeester Dante Deventer) zal tijdens de Nijmeegse Vierdaagse de 16 comitati van Dante Alighieri in Nederland promoten.

Daarnaast zal zij sponsorlopen voor Amatrice! Als jullie haar ook willen sponsoren kan dat op het rekeningnummer van Dante Groningen (NL18INGB0003074499) onder vermelding van ‘Amatrice vierdaagse’. Ine Martina kan niet garanderen dat ze de vierdaagse zal uitlopen, maar ze gaat haar best doen. Dus steun Ine Martina en sponsor! Elke euro is welkom!

 

 

 

——————————————————————————————————————————————————————

Cari soci,

Inmiddels zijn we in de zomerstop beland, maar de afgelopen weken is er veel gebeurd rondom Dante Groningen. Allereerst hadden wij in mei de eer om als eerste Nederlandse Dante-comitato de Italiaanse ambassadeur te ontvangen. Zie de foto hiernaast.

Vervolgens werd Dante Groningen het comitato van de week in Pagine delle Dante, het tijdschrift van Dante Rome, en werd onze voorzitter Jacobien Schlecht geïnterviewd over onze geldinzameling voor de restauratie van de Orsini fontein in Amatrice. Klik hier voor een link naar het interview!

Tenslotte stonden wij als ‘landelijk Dante’ met een stand op het Italië evenement Smaak en Stijl in Haarzuilens. Hier hebben we ons best gedaan om de Nederlandse verenigingen van Dante Alighieri te promoten en de naamsbekendheid te vergroten.

Onder agenda vindt u al een kleine aankondiging van de lezingen die vanaf september weer beginnen. Ook de films in samenwerking met het Forum Groningen zullen vanaf september weer van start gaan. Tegen die tijd zal er meer informatie op de website verschijnen.

Voor nu: buone vacanze a tutti!

 

——————————————————————————————————————————————————————

Amatrice

Het blijft uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v. Amatrice.
Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice. 

——————————————————————————————————————————————————————

————————————————————————————————————————————————————————-

Laatste nieuws Amatrice

Ons benefietdiner was een groot succes. Onze leden gaven zich spontaan op, zelfs in die mate dat we gegadigden moesten teleurstellen. Ons lid Tineke Stofkoper gewend als zij is aan een professionele aanpak met haar kookstudio Tien aan Tafel, bewees dat zij met veertig gasten ook goed raad weet. Zij zette ons een heerlijk viergangen diner voor en het echtpaar Cugia-Rudolf verraste met een fantastische pannacotta all’’ arancia tot besluit. Het goede doel werd daarbij stevig in de gaten gehouden en Eric Voerman, sinds kort bestuurslid, wist niet alleen de stemming er goed in te houden, maar ook de kas te spekken met wijnverkoop. Dankzij de bijdragen van Dante comitati in den lande, giften van soci en een royale gift van Soroptimistclub Groningen – West staat de teller voor Amatrice nu op circa 5000 euro. Dank aan alle gulle gevers!

Het bestuur zint intussen op volgende acties, want het verdriet in Amatrice is groot en de materiele schade en het dreigend verlies aan cultureel erfgoed mogen ons niet onberoerd laten. Graag: alla prossima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

———————————————

Dante Land

Van 16 t/m 18 maart zal in Amsterdam Dante Land plaatsvinden.
Dal 16 al 18 marzo Dante Land avrà luogo ad Amsterdam.

Dante Land is een themapark ontworpen en gebouwd door meer dan 20 kunstenaars. De attracties zijn gebaseerd op ‘De goddelijke komedie’ van de Italiaanse dichter Dante Alighieri (1265-1321). Dante Land is gebouwd in Paleis van Mieris, een kaal gesloopt monumentaal pand in Amsterdam-Zuid, in de buurt van het Museumplein. Het is waarschijnlijk de laatste keer dat u dit indrukwekkende gebouw van binnen kunt bekijken.
Gedurende de drie avonden dat het park geopend is, zal er steeds ter inleiding vanaf 19.15 een lezing zijn over Dante.
Donderdag 16 maart: Leon Heuts, filosoof en hoofdredacteur van Filosofie Magazine
Vrijdag 17 maart: Maarten Neuteboom, universitair docent rechtsfilosofie te Leiden
Zaterdag 18 maart: José van der Helm, universitair docent Italiaans in Utrecht
Ga naar de website van Danteland voor meer informatie!

 

———————————————

Benefietdiner uitverkocht
Het Benefietdiner dat wij op 2 maart voor Amatrice organiseren in samenwerking met Met Tien aan Tafel (Tineke Stofkoper) is inmiddels uitverkocht! Wel blijft het uiteraard mogelijk om geld te schenken op het volgende rekeningnummer: NL18INGB0003074499 ten name van Penningmeester Dante Alighieri Groningen o.v.v. Amatrice.

Cena di beneficenza esaurito
La cena di Beneficenza che la Dante Alighieri Groningen organizza il 2 marzo in collaborazione con Met Tien aan Tafel (Tineke Stofkoper) è tutto esaurito. Naturalmente è sempre possibile donare dei soldi sul conto corrente: NL18INGB0003074499 intestato a Penningmeester Dante Alighieri Groningen, con causale Amatrice.

———————————————

Cari soci,

Hierbij het laatste nieuw over Amatrice. Zoals bekend hebben wij gestemd voor een restauratieproject van de Orsini fontein en inmiddels hebben wij daarbij de steun gekregen van verscheidene andere comitati die hebben opgeroepen dit initiatief te ondersteunen. Zelfs zijn er al giften overgemaakt, zowel vanuit de comitati als van privé personen. Heel veel dank hiervoor.

339301-thumb-full-zonarossaamtrice

Bovendien heeft de Soroptimistclub Groningen West een royale bijdrage toegezegd zodat er langzamerhand een aardig financieel fundament ontstaat.

Contacten

Intussen zal het niemand zijn ontgaan dat Italië korte tijd geleden is getroffen door noodweer en lawines. Helaas werd Amatrice opnieuw getroffen en stortten huizen in die nog overeind stonden. Zo begaf ook de campanile van de S. Agostino kerk het die het gehavende stadje tot dus ver domineerde. Wij hebben als comitato met Kerst een brief gestuurd en sterkte gewenst voor 2017 en ook nog eens gerefereerd aan een restauratierapport zoals beloofd aan alle Dante comitati en de voornoemde serviceclub. Wij ontvingen daarop een videoboodschap van de burgemeester die ons allen dank zegt , maar ook verklaart dat alle inspanning er nu op is gericht te overleven. Wij zullen begrijpelijkerwijs nog even moeten wachten voor ons gedetailleerde informatie bereikt.

Groningse initiatieven

In Groningen hebben we inmiddels in samenwerking met het Fries Museum een lezing georganiseerd over de Alma Tadema tentoonstelling. De conservatrice mw. Marlies Stoter hield een boeiende inleiding en de entree was voor Amatrice. Twee maart a.s. organiseert ons lid Tineke Stofkoper met haar kookstudio Met Tien aan Tafel een benefiet diner voor soci en genodigden (inmiddels al uitverkocht!).

Intussen hebben de gebundelde activiteiten van Dante Nederland de aandacht van de Sede Centrale: de bedoeling is een interview te publiceren met onze voorzitter Jacobien Schlecht en de voorzitters van andere betrokken comitati. Op de site van de Sede en in de lettera settimanale zal het een en ander gepubliceerd worden. Zo gauw er weer nieuw is houden we de soci met onze site www.DanteGroningen op de hoogte.

Lies Ast-Boiten , secretaris

 

—————————————–

 

 

Inge Smit in actie

Een heerlijk diner bij onze jaarvergadering met bovendien een mooie lezing van Rolf Smit over Le Marche.

 

 

 

 

 

 

 

————————————-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de jaarvergadering, 1 februari 2017, ontvangt Gerbrig Rietema een diploma van de Sede Centrale uit Rome als erkenning voor haar vele werk voor de Dante.

————————————–

Cari soci,

Al eerder hebben we jullie laten weten met suggesties te komen voor hulp aan het zo zwaar gehavende Amatrice. Inmiddels hebben we contact gehad met de comune en we hebben een lange wenslijst ontvangen van te restaureren objecten. We nodigen jullie uit een keuze te maken uit twee objecten. We stellen voor: de zeventiende-eeuwse Orsini fontein, tevens de oudste fontein van Amatrice, en Il Cinema-Teatro, gevestigd in een van ‘de honderd kerken van Amatrice’, dienstdoend als gemeenschappelijk trefpunt. Op internet is een virtual tour te maken. Mail je keuze naar Lies Ast: l.ast@planet.nl Natuurlijk proberen we ook andere comitati voor ons initiatief te interesseren en we zullen proberen steun te krijgen op de landelijke vergadering in Utrecht. De Soroptimistclub West heeft al laten weten geïnteresseerd te zijn.

Maar zonder jullie hulp gaat het niet! Wij hebben een aantal activiteiten bedacht die geld moeten opbrengen. De eerste is een bezoek aan de expositie Alma Tadema in het Fries Museum op 15 december. Marlies Stoter, conservatrice en mede samensteller van de tentoonstelling is bereid gevonden speciaal voor ons een inleiding te houden. Zie voor meer informatie onder het kopje ‘Agenda’.

Un caro saluto, het Bestuur

————————————–

Cari soci,

De afgelopen tijd hebben de kranten vol gestaan met artikelen en beelden van de recente aardbeving in Italië. Vele doden en grote verwoestingen zijn het trieste gevolg.
Als u de slachtoffers financieel wilt ondersteunen dan kan dat via Acli-Nederland, IBAN NL59ABNA0573026319
Over ACL zie:  www.acli.it

Maar het Bestuur wil u daarnaast graag het volgende voorleggen. In samenspraak met de bewoners en de autoriteiten van Amatrice willen we graag met ons comitato een eigen kleinschalig project ontwikkelen gericht op een cultureel doel. Dat kan een restauratie van een monument zijn, het weer op te bouwen culturele centrum of wat men ons vanuit Amatrice vraagt. Het geld gaat dan rechtstreeks naar de gemeente. We hebben op dit moment tussenpersonen die het rampgebied goed kennen en ook in contact met de burgemeester staan. Zie op internet Villa Bussola Le Marche. We hebben gevraagd ons op de hoogte te houden. Zo gauw zich iets concreets voordoet leggen we dat voor en vragen we uw medewerking.

Tot spoedig, het Bestuur