Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Het perfecte recept
door Saskia Balmaekers GAAT NIET DOOR IVM ZIEKTE, na de zomer 2025 wordt deze bijeenkomst opnieuw gepland

13 maart, 19:30 - 21:30

ANNULERING IVM ZIEKTE SASKIA

Na de zomer wordt deze bijeenkomst opnieuw ingepland

Anekdotes, brieven en culinaire verhalen uit het leven van Pellegrino Artusi.

‘Voor het eerst heeft hij heimwee, met dank aan de herinnering aan de maccheroni alla bolognese, met een saus van vlees, ui, wortel, bleekselderij, kruiden, boter en een snufje bloem. Naar gelang het seizoen worden er ook gedroogde paddenstoelen, wat
geschaafde truffel of wat gekookte lever toegevoegd. Om de saus wat delicater te maken, voegt men ook wel een half glaasje room toe. Felice Orsini, een vriend van een van Pellegrino’s kameraden, noemde hem tijdens een etentje bij Trattoria Tre Re in Bologna niet voor niets Mangiamaccheroni. Terwijl al zijn andere tafelgenoten een levendige discussie voerden, had Pellegrino slechts aandacht voor de maccheroni op zijn bord. Alleen al bij de gedachte aan dit gerecht likt Pellegrino zijn vingers af en borrelt zijn buik.’

Hoe ver en hoe lang de naam Pellegrino Artusi zal weerklinken, daarvan hebben zijn ouders bij zijn geboorte in 1820, in het Italiaanse Forlimpopoli, geen idee. Dat hij op hoge leeftijd een kookboek zal publiceren dat duizenden keren wordt herdrukt, niet alleen in Italië maar ook in Nederland, Frankrijk, de Verenigde Staten en zelfs in Japan, ligt ver buiten hun voorstellingsvermogen. En dat terwijl Pellegrino’s eerste maaltijd het hart van een zwaluw was…

Tijdens haar lezing geeft Saskia Balmaekers je een kijkje in het leven van Pellegrino Artusi en de totstandkoming van zijn culinaire meesterwerk La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene, in het Nederlands vertaald als De wetenschap in de keuken en de kunst om goed te eten. Ze geeft de man achter het bekendste kookboek van Italië een gezicht aan de hand van een aantal anekdotes, brieven en verhalen vol smakelijke details, waarbij ze ook een aantal sprekende Italiaanse bronnen zal delen.

Saskia Balmaekers (1980) is schrijver, journalist en blogger, en bovenal Italiëkenner. Sinds 2010 deelt ze dagelijks de mooiste en lekkerste dingen uit il belpaese op de zeer populaire blog Ciaotutti.nl. Eerder verschenen van haar hand o.a. De geheimen van Inferno, De 101 mooiste plekken van Italië, Mijn Rome, Mijn Puglia en Mijn Napels.

Zie website .

 

Details

Datum:
13 maart
Tijd:
19:30 - 21:30
Evenement categorie:

Locatie

Clubhuis voor Doven Groningen (ingang aan de achterkant van het gebouw)
Munnekeholm 4
Groningen, 9711JA
+ Google Maps

Bekijk dit overzicht als: maand-overzicht of als lijst